El Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) es va traslladar entre el 24 d'octubre i el 3 de novembre a la Vall d'en Bas (Girona) per fer un sondatge geològic en aquest municipi de la Garrotxa. L'objectiu era investigar de manera exhaustiva els dipòsits vulcano-sedimentaris registrats a la zona.
L'estudi dels sediments extrets durant el sondatge pretén caracteritzar i datar els productes d'erupcions individuals. Paral·lelament, es pretén reconstruir l'evolució climàtica i ambiental de la regió durant bona part del Quaternari a fi d’entendre els efectes de les erupcions volcàniques en el clima i el medi ambient de la zona a curt, mitjà i llarg termini.
Aquests estudis permetran establir escenaris potencials en el cas que el vulcanisme d'Olot patís una potencial reactivació. El registre està format per dipòsits lacustres, fluvials i pedològics d'època Pleistocena-Holocena intercalats per cendres volcàniques provinents d'erupcions del camp volcànic Quaternari de lasot Garrotxa.
El treball va consistir en la perforació i l'extracció entubada de testimonis de sediments d'uns 60 centímetres de longitud, fins a una profunditat d'uns 40 metres, a excepció de dos intervals de graves que es van recol·lectar sense entubar i van ser emmagatzemats seguint el patró estratigràfic. Els sediments recuperats i emmagatzemats a les cambres frigorífiques del GEO3BCN-CSIC seran estudiats pròximament als laboratoris i serveis científics de l'institut per personal investigador del centre.
Joaquina Álvarez, Conxi Ayala, Núria Cañellas, David Cruset, Santiago Giralt, Jordi Ibáñez, Ivone Jiménez, Encarni Montoya, María Carmen Trapote i Marc Viaplana van col·laborar amb les tasques d'extracció realitzades per l'empresa Lithos Geotècnia. Pere Catalina i Marc Ballabriga van ser els responsables d'aquestes tasques.
Després d'acabar el sondeig, María José Jurado, Miquel Àngel González i el seu equip van anar a la zona de la perforació per testificar amb una sonda d'espectrometria gamma a través del piezòmetre instal·lat. Un cop finalitzada tota la feina, es van enretirar totes les estructures per causar el mínim impacte a la zona.
La campanya ha estat finançada pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) gràcies a un projecte intramural especial destinat a fomentar la col·laboració científica per part de l'equip investigador de GEO3BCN-CSIC (ajuts per a la preparació de la convocatòria María de Maeztu). Adelina Geyer, Santiago Giralt, Jordi Ibáñez i Joan Martí es van encarregar de coordinar i gestionar la campanya, sol·licitant els fons i desenvolupant l'activitat.
El punt de mostreig es va produir en un terreny privat gràcies a la col·laboració del propietari. El GEO3BCN-CSIC agraeix a l'Ajuntament de la Vall d'en Bas el seu recolzament a la campanya, i també al geòleg i vulcanòleg Llorenç Planagumà pel seu assessorament i ajut sobre el terreny.