La col·laboració entre el grup de Dinàmica Litòsferica (GDL) de Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) i el grup de Càlcul Numèric i Simulació (LaCaN) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) es consolida, renovant la seva Unitat Associada entre ambdues entitats. Mitjançant la Unitat Associada, el GDL, amb la seva experiència en l’estudi de la litosfera, i LaCaN, especialitzat en la simulació i l’ús de mètodes numèrics, continuen avançant en la modelització i simulació de processos geològics i geofísics.
“Amb aquesta renovació es formalitza i assegura la continuïtat de les col·laboracions que han estat exitoses fins a la data, consolidant així un marc de treball conjunt a llarg termini”, afirma la investigadora Ivone Jiménez-Munt, responsable de la unitat a GEO3BCN-CSIC.
Els objectius concrets d’aquesta unitat associada són, d’una banda, construir un model geodinàmic per explicar l’evolució de la microplaca de l’Adrià, desenvolupar un model termomecànic de subducció i delaminació per poder quantificar la migració de l’extensió/compressió, dels fluids i la topografia.
A més, aquesta col·laboració pretén integrar l’efecte entre la micro i macro escala per a una millor resolució de la reologia de les roques en la interpretació del flux del mantell. Això implica simular el comportament a escala microscòpica de l’olivina, tenint en compte els processos de recristal·lització dinàmica.
En els primers tres anys de vida d’aquesta Unitat Associada, el personal investigador de totes dues institucions ha dut a terme projectes, publicat articles i participat en congressos i activitats de divulgació, aportant un valor afegit en la combinació d’experiència i coneixement en l’àmbit de la modelització de la UPC i de GEO3BCN-CSIC.
Gràcies a aquesta unió, s’ha compartit el coneixement de programari per a la modelització geodinàmica, les metodologies numèriques més avançades i el coneixement geològic de les zones d’estudi. A més, la col·laboració ha creat noves aliances amb grups d’altres universitats com el Laboratori de Modelatge Geològic del CONICET i la Universitat de Buenos Aires. Això ha portat a sol·licitar un projecte coordinat entre el CONICET de Buenos Aires i el Geo3BCN.
Entre les iniciatives, destaquen la sol·licitud i obtenció de la Xarxa Espanyola de Supercomputació (BSC-RES) de més de 10 projectes per disposar de temps de càlcul, així com la posada en marxa del projecte ‘Geodinàmica de la microplaca de l’Adrià, del mantell a la superfície’, finançat pel Ministeri de Ciència i liderat pel grup de GEO3BCN-CSIC.