Conèixer les erupcions del passat per evitar els perills futurs és l’objectiu principal de ‘TURVO’, un nou projecte de Geociences Barcelona (GEO3BCN-CSIC) que es dedicarà a estudiar els tres volcans més actius i explosivos de la Província Volcànica de l’Anatòlia Central, a Turquia.
Aquest projecte no només pretén millorar l’avaluació de perills i perfeccionar les estratègies de mitigació, sinó també crear una metodologia versàtil aplicable a futurs perills volcànics a nivell global. “El nostre objectiu és entendre a fons la dinàmica de l’activitat volcànica en aquests grans volcans explosivos, des del registre geològic del passat fins a la modelització dels perills futurs,” explica Xavier de Bolós, investigador de GEO3BCN-CSIC i coordinador del projecte.
Les erupcions volcàniques explosives es caracteritzen per l’alliberament sobtat d’energia a causa de l’acumulació de gasos en el magma, que dispersa la cendra i els gasos volcànics a grans distàncies. Aquest tipus d’erupcions són típiques dels volcans Hasandağ, Acigöl i Erciyes, els més grans i explosivos d’aquesta regió de Turquia, amb el potencial de causar grans estralls a Europa. Aquests volcans seran estudiats en detall en el nou projecte.
L’última erupció de Hasandağ va tenir lloc fa menys de nou mil anys, amb almenys 14 erupcions més en els darrers 60.000 anys. Acigöl va patir una erupció molt explosiva fa aproximadament 25.000 anys, mentre que Erciyes va experimentar tres erupcions explosives massives durant el Holocè, dispersant cendra per tot el Mediterrani i el Mar Negre. “Encara hi ha llacunes científiques importants sobre la història de les erupcions més grans d’aquests volcans,” subratlla de Bolós. Falta informació sobre les dates exactes, la dispersió de la cendra i l’extensió dels dipòsits explosivos a llarg del Mediterrani i Europa Oriental. A més, aquest treball podria oferir pistes sobre els moviments de la població de primers humans durant el Pleistocè, ja que la cendra d’aquestes erupcions podria trobar-se en llocs arqueològics del Mediterrani i del Mar Negre.
El projecte s’abordarà des d’una perspectiva interdisciplinària, combinant estudis estratigràfics, geocronològics, geoquímiques i geofísiques, complementats amb modelització numèrica. Aquest enfocament exhaustiu pretén descobrir la història eruptiva i els patrons de dispersió de cendra d’aquests volcans significatius i avaluar quantitativament els seus futurs perills volcànics.
L’equip del projecte inclou Pablo Tierz, Stephanie Barde Cabusson, Adelina Geyer, Arnau Folch i Dario Pedrazzi del grup de vulcanologia aplicada de GEO3BCN-CSIC, així com Soledad Álvarez del Laboratori de Difracció de Raigs X, i Leonardo Mingari i Alejandra Guerrero. També col·laboren investigadors i tècnics d’Itàlia, Turquia, Mèxic, Regne Unit i França.
La proposta TURVO, titulada ‘De les erupcions passades als perills futurs: Una investigació volcanològica interdisciplinària dels volcans actius de l’Anatòlia Central a Turquia,’ ha estat seleccionada per l’Agència Estatal d’Investigació (AEI) en la convocatòria 2023 de projectes de Generació del Coneixement i ha estat dotada amb un contracte predoctoral.