El Laboratori de Simulació de Processos Geològics (SIMGEO) va ser creat el 1995 com a empresa conjunta entre la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (UB) i Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) en el camp de la modelització experimental i teòrica de processos geològics.
El SIMGEO busca promoure l’aplicació de models experimentals i teòrics a l’estudi de processos geològics i, en particular, processos que impliquen un risc per a les persones i el medi ambient, a través de finançament obtingut a través de projectes de recerca públics i privats, i contractes i acords.
El SIMGEO ofereix als investigadors un gran espai i equips per dissenyar i desenvolupar models experimentals. El SIMGEO compta amb un laboratori de petrologia experimental i síntesi mineral, un canal hidràulic de 16 m de longitud i un laboratori informàtic equipat amb el programari necessari per desenvolupar models matemàtics i simulacions utilitzant sistemes d’informació geogràfica.
Facilities
- Sistema de modelització analògica de cambra de magma que consisteix en un cilindre de vidre transparent pressuritzable (fins a 6 atm) de 25 cm de diàmetre i 40 cm d’altura, que inclou un baròmetre i un termopar, per seguir la temperatura i la pressió interna durant tot l’experiment, permet l’entrada de diferents fluids en el mateix experiment per visualitzar l’efecte de la barreja de magmes de diversos tipus i propietats, també permet injectar gas a pressió en la barreja, per estudiar l’efecte dels volàtils en els processos que ocorren, i també pot escalfar els fluids fins a al voltant de 80º per poder considerar variacions en les seves propietats (per exemple, densitat o viscositat) a causa de canvis de temperatura. La descompressió del tanc està controlada per una sèrie de vàlvules externes operades remotament, i dues càmeres digitals d’alta velocitat d’alta resolució documenten els experiments permetent mesuraments interns de les estructures de fluid que es desenvolupen durant els experiments com fonts, gotes, etc.
- Petrologia experimental. Aquest laboratori està format per tres vasos de segell fred de refredament ràpid calibrats per a pressions entre 1 i 4000 bar i temperatures de 0 a 1000 °C. Les condicions de fugacitat d’oxigen (fO2 = NNO +1 ± (0.5)) es determinen pel material (Inconel 105 i Nimonic) que es va utilitzar per construir la bomba hidrotermal. El laboratori permet la realització de tres a sis experiments simultàniament depenent de la grandària de les mostres utilitzades, i és convenient per simular una gamma de condicions en magmes evolucionats saturats i insaturats d’aigua que es diferencien a condicions poc profundes (0-3 kb i fins a 1000 °C). L’equip també és adequat per a la síntesi mineral en el mateix rang de condicions i per a l’estudi de processos hidrotermals. El laboratori també compta amb tot l’equip necessari tant per a la preparació de mostres prèvia a l’experiment com per a l’observació de les mostres experimentals mitjançant microscòpia electrònica i microsonda.
- Canal hidràulic de 16 m de longitud. El sistema hidràulic dels experiments consisteix en un canal de dipòsit de 15m de llarg per 37cm d’ample i 40cm de profunditat. Totes les mesures són útils. Les parets laterals del canal són de vidre a prova de bales, transparents, que no deformen les imatges que es mostren, per poder verificar les proves de sediments. La unió del vidre amb la base de metall és perfectament hermètica a l’aigua. El canal està recolzat per un sistema metàl·lic prou rígid com per no permetre flexions longitudinals o transversals que puguin danyar les proves. El fons del canal està fet de metall i l’aparellatge és suficient per evitar qualsevol irregularitat en el fons durant les proves. Hi ha un mecanisme d’elevar a través del canal que permet realitzar proves de simulació amb pendents variables. Aquest sistema és fiable i no deixa compensacions de pendents predefinides. L’elecció es realitza per un extrem del canal i a l’altre extrem hi ha un dispositiu de tanca que assegura l’estabilitat de tot el sistema. El sistema de elevació és hidràulic i s’activa automàticament mitjançant un sistema automatitzat adequat. Per evitar moviments aleatoris, hi ha trinquetes de seguretat que no permeten cap variació no desitjada de la inclinació triada. Dues safates una a l’entrada i una a la sortida amb filtres de fondària de corrent. Aquest és el mecanisme habitual per controlar la profunditat del corrent durant les proves. La circulació d’aigua es realitza en un sistema tancat, i per tant, la massa aquosa està tancada i es recircula a través del canal indefinidament.
- Laboratori de modelització matemàtica. Diversos paquets comercials i gratuïts de SIG estan disponibles (ArcGIS, QGIS), així com programari per al processament digital d’imatges, modelització numèrica utilitzant el mètode d’elements finits (COMSOL. 4.2a) i modelització geològica i visualització en 3D (3D Geomodeller i RockWorks 16).
- Sistema experimental estructural i tectònic analògic. Taula de modelització modular dissenyada per emular una àmplia varietat de configuracions tectòniques: extensió, compressió, lliscament lateral, fallament del basament, inversió tectònica, doble cuña, tectònica de sal, lliscament gravitacional, etc. Un total de sis motors controlats per un controlador digital permeten realitzar proves uni, bi o triaxials transmetent la deformació als braços mecànics. El nombre i la configuració dels motors permeten modelar qualsevol camp de deformació. La velocitat i orientació del moviment es monitoritzen contínuament per una computadora que permet variar-la durant l’experiment. La taula de modelització també permet dur a terme models a diferents escales, des de la conca fins a l’escala cortical. Es prenen fotografies digitals amb temps de retard de la superfície superior del model i es controlen mitjançant una computadora. Aquestes fotografies es complementen amb un escaneig de llum blanca d’alta resolució (SIDIO Pro de Nub3D) que captura la topografia del model durant l’execució de l’experiment, enregistrant canvis en la topografia a escala mil·limètrica.
Facility Info
- Líder científic del CSIC: Adelina Geyer