4 d'octubre de 2024
‘Construint ponts: la inclusió de persones amb discapacitat a la ciència‘, a càrrec de la María Pilar Díaz López, consultora experta en polítiques socials.
Informació del seminari
- Organitzat per el comitè d’igualtat de Geociències Barcelona i la comissió d’igualtat de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB)
- 23 d’octubre a les 12.00
- A la Facultat de Ciències de la Tierra de la Univertat de Barcelona (UB)
Resumen
La inclusió social té com a finalitat que totes les persones, incloses aquelles amb discapacitat, tinguin accés a les mateixes oportunitats i recursos per participar plenament a la vida política, econòmica, social, educativa, laboral i cultural, promovent la cohesió social i el bé comú . Per tant, una societat inclusiva és la que valora i respecta la diversitat de totes les persones, promovent la igualtat d’oportunitats i eliminant totes les barreres que n’impedeixen la participació plena i efectiva. En conseqüència, totes les persones que en formem part ens hem de sentir interpel·lats a unir esforços per Identificar i abordar les barreres socials i culturals que persisteixen a la nostra comunitat i que contribuiran en gran manera a fer-la efectiva construint una societat més igualitària, més justa i més equitativa.
Sobre la ponent
María Pilar Díaz López és doctoranda en el programa d’Educació i Societat a la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. Té un màster en Discapacitat, Autonomia Personal i Atenció a la Dependència (UIMP) i un màster en Drets Humans, especialitat en discapacitat (UNED). Postgrau en Comunicació i Lideratge polític (UAB).
És diplomada en Treball Social i actualment desenvolupa la seva labor professional com a consultora experta en polítiques socials, professora associada a la Universitat de Barcelona i professora col·laboradora a la Universitat Oberta de Catalunya. És codirectora del màster “Inclusió social i drets de ciutadania de les persones amb discapacitat” i del postgrau “Persones amb discapacitat, drets socials i cultura de les capacitats” de la UB.
Exsecretària d’Estat de Serveis Socials i exregidora a l’Ajuntament de Barcelona. Ha estat directora de l’Observatori de la Discapacitat Física (2016-2018) i coordinadora de diverses publicacions, monogràfics i estudis, entre ells del monogràfic #12. Dona amb discapacitat. Doble discriminació (2018). Ha participat en diferents institucions i entitats socials com a representant de dones amb discapacitat: COCARMI, CERMI, Fundació CERMI Dones, CEMUDIS, ICAB, participant en diversos espais de divulgació. Amb el TFM “Vulnerabilitat social i factors de risc en la violència de gènere contra les dones amb discapacitat” (2021) va rebre qualificació de sobresalient (10), publicant un article a la Fundació CASER, Actes de Coordinació Sociosanitària (32), Pàgines 58-89 (2023). Va participar en la redacció del “Manual bàsic sobre gènere i discapacitat” (2020) finançat per l’Institut de la Dona, ponent de la conferència marc de les “Jornades Drets de les Dones amb discapacitat i Agenda 2030” (2019) de COCEMFE. Té experiència com a docent en l’àrea de Treball Social i Polítiques Socials de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, i és tutora de Treballs de Fi de Grau en Treball Social. També és patrona de la Fundació DKV-Integralia.