2023

Effects of Goat Manure Fertilization on Grain Nutritional Value in Two Contrasting Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Varieties Cultivated at High Altitudes

González, J. A., Yousif, S. K. M., Erazzu, L. E., Martínez Calsina, L., Lizarraga, E. F., Omer, R. M., Bazile, D., Fernandez-Turiel, J. L., Buedo, S. E., Rejas, M., Fontana, P. D., González, D. A., Oviedo, A., Alzuaibr, F. M., Al-Qahtani, S. M., Al-Harbi, N. A., Ibrahim, M. F. M., & Van Nieuwenhove, C. P. (2023). Effects of Goat Manure Fertilization on Grain Nutritional Value in Two Contrasting Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Varieties Cultivated at High Altitudes. In Agronomy (Vol. 13, Issue 3). https://doi.org/10.3390/agronomy13030918

Abstract

In this study, the effects of goat manure fertilization (2, 4, 8, and 12 Tn/ha) on the grain yield, organic compounds, and mineral composition of two quinoa varieties (CICA-17 and Regalona Baer) were evaluated under field conditions in Northwest Argentina. The results indicate that fertilization improved the quinoa grain yield and total protein content. Low manure doses positively affected the fatty acid (FA) profile, and significant changes were determined for the monounsaturated (MUFA) and polyunsaturated (PUFA) fatty acid contents of CICA-17 and on the saturated fatty acid (SFA) contents of R. Baer seeds. The amino acid contents were positively affected in CICA-17 and negatively in R. Baer. Soluble sugars (glucose, fructose, and sucrose), major elements (K, Si, P, Mg, Ca, and Na), minor elements (Fe, Mn, Al, Zn, and Cu), and ultratrace elements (Cr and Li) were detected and discussed in terms of their impact on human nutrition and health. Conclusively, manure addition affected some essential amino acids, the desaturase activity, the n6:n3 and SFA/UFA ratios, the atherogenic index, soluble sugars, and mineral content, and the fatty acid metabolism of each variety was differently affected, especially the C16 and C18 desaturase activity, which responded differently to various manure doses. Manure addition is a promising alternative to improve the nutritional quality and functionality of quinoa grains, but the response is not linear.

Política de privacitat

De conformitat amb la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia de Drets Digitals (LOPDGDD), el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i la legislació relacionada, GEO3BCN-CSIC es compromet a complir amb l'obligació de secret respecte a les dades personals i el deure de tractar-les confidencialment després de realitzar les corresponents anàlisis de risc, en particular, de conformitat amb la disposició addicional primera de la LOPDGDD, les mesures de seguretat corresponents a les previstes en el Règim Nacional de Seguretat, necessàries per evitar la seva alteració, pèrdua, tractament o accés no autoritzat.

Els usuaris podran exercitar en qualsevol moment els seus drets d'accés, rectificació, cancel·lació, oposició, limitació o portabilitat dirigint-se per escrit a la Secretaria General del CSIC a C/Serrano 117, 28006 MADRID (Espanya), aportant fotocòpia del seu Document Nacional d'Identitat (DNI) o a través del Registre Electrònic del CSIC, situat a la seva Seu Electrònica, per al qual hauran de disposar d'un certificat electrònic reconegut. És possible contactar amb el Delegat de Protecció de Dades del CSIC a través d'aquest correu electrònic: delegadoprotecciondatos thecsic.es

GEO3BCN-CSIC es reserva el dret a modificar la present Política de Privacitat amb la finalitat d'adaptar-la a les últimes legislacions, jurisprudencials o interpretacions efectuades per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades. En aquest cas, el CSIC anunciarà aquests canvis, indicant clarament amb antelació les modificacions efectuades, i sol·licitant, si es considera necessari, la seva acceptació.

No
Acceptar

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies
Desplaça cap amunt